بورس از نگاه BBC

 

با توجه به تشدید فیلترینگ سایتهایی مثل BBC بعد از سخنرانی احمدی نژاد در دانشگاه پلی تکنیک و مسایل رخ داده دیگه کمتر از قبل میتوان به فیلترشکنهای موجود امیدوار بود چرا که ظاهرا در راستای آزادی هایی که احمدی نژاد ازش صحبت میکنه بهتره کسی سراغ این سایتها نره!...

اما جدیدترین مطلب BBC در مورد بورس ایران:

پنج رقمی شدن شاخص، آزمونی تازه برای احمدی نژاد
 

 
 
بورس تهران
کارشناسان مرز ۱۰ هزار واحد را مرز روانی بازار سرمایه ایران اعلام کرده بودند
شاخص کل سهام در بورس اوراق بهادار تهران، بیش از ۱۰ ماه پس از آن که به زیر ۱۰ هزار واحد سقوط کرد، در پایان معاملات هفته گذشته بار دیگر پنج رقمی شد.

کارشناسان کاهش احتمال اعمال تحریم های گسترده علیه اقتصاد ایران در جریان نشست گروه ۵+۱ و افزایش سوددهی دو گروه شرکت های پتروشیمی و معدنی عضو بورس تهران را علت اصلی رشد ۲۲۸ واحدی شاخص کل طی مبادلات هفته گذشته بازار سهام تهران عنوان کردند.

بورس اوراق بهادار تهران هفت ماه پس از پیروزی محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته، در شانزدهم بهمن ماه گذشته در مجموع با کاهش دو هزار و ۴۰۰ واحدی شاخص کل (۱۹ درصد) مواجه شد و سطح این شاخص به پایین تر از رقم ۱۰ هزار واحد رسید.

این در شرایطی بود که از دو ماه پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد با هدف کاهش شتاب افت شاخص ها، محدودیت های تازه ای از جمله کاهش شش درصدی دامنه نوسان قیمت سهام شرکت ها در بورس تهران اعمال شد.

کارشناسان رقم ۱۰ هزار واحد را مرز روانی بازار سرمایه ایران اعلام کرده بودند. شاخص کل با عبور از این مرز به مرور به سطح این شاخص در دو و نیم سال گذشته تنزل کرد.

بر پایه گزارش رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی، افزایش التهاب سیاسی بین المللی به سبب فعالیت های هسته ای ایران و افزایش گرایش دولت محمود احمدی نژاد به اعمال سیاست های اقتصادی کنترلی، علت اصلی رکود بازار سرمایه ایران در این مدت بوده است.

با این وجود تحلیلگران مسایل بازار سرمایه معتقدند طولانی شدن روند تصمیم گیری دولت های غربی برای اتخاذ واکنش تنبیهی علیه فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی و کاهش تدریجی احتمال اعمال تحریم اقتصادی گسترده بر ضد اقتصاد ایران موجب شده تا فعالان بازار سرمایه آرام آرام نسبت به موفقیت دیپلماسی دولت محمود احمدی نژاد اطمینان پیدا کنند.

بورس تهران
 مدیران بورس امیدوارند تا در پی انجام معامله کلان شرکت هپکو در بورس تهران اعتماد سهامداران خرد نیز نسبت به آینده بازار سرمایه افزایش یابد
 

آنچنان که هفته گذشته و با بروز اختلاف میان روسیه و سایر اعضای گروه ۵+۱ بر سر تمهید برخی تحریم های محدود علیه ایران، جو روانی بازار سهام تهران بیش از پیش بهبود یافت تا سیر صعودی شاخص ها با شتاب بیشتری ادامه یابد.

البته کارشناسان، تاثیر بازگشایی نماد معاملاتی ۱۰ شرکت عضو بورس تهران طی معاملات هفته گذشته را در افزایش شاخص ها، بیشتر از بهبود جو روانی بازار می دانند، به طوری که افزایش قیمت سهام دو شرکت پتروشیمی خارک و معدنی "چادر ملو" در پی بازگشایی نماد معاملاتی، حدود ۷۰ درصد در رشد ۲۳۸ واحدی شاخص کل سهم داشتند.

همچنین بیش از ۹۰ درصد رشد هفته گذشته شاخص کل بورس تهران متاثر از افزایش قیمت سهام شرکت های پتروشیمی و معدنی بود.

کارشناسان افزایش سطح تولید شرکت ها و ادامه روند صعودی قیمت جهانی محصولات معدنی و پتروشیمی را که به افزایش سوددهی شرکت های حاضر در بازار سرمایه ایران منجر شده، دلیل اصلی افزایش تقاضای خرید سهام این دو گروه صنعتی ارزیابی می کنند.

معامله ۷۰ میلیاردی

همزمان با عبور دوباره شاخص کل بورس تهران از مرز ۱۰ هزار واحد طی داد و ستدهای روز چهارشنبه هفته گذشته، سازمان خصوصی سازی نیز ۲۰۱ میلیون سهم شرکت هپکو را برای فروش عرضه کرد.

در حالی که هر قیمت پایه این سهم از سوی دولت ۱۶۹ تومان اعلام شده بود، یک شرکت شبه دولتی که نام آن هنوز افشا نشده هر سهم شرکت هپکو را ۳۵۰ تومان خرید.

بدین ترتیب ۶۰ درصد از سهام دولت در شرکت هپکو که یکی از بزرگ ترین شرکت های فعال در زمینه تولید تجهیزات و ماشین آلات سنگین است، به قیمت ۷۰ میلیارد تومان (۷۶ میلیون دلار) فروخته شد.

این در حالی بود که از ابتدای سال جاری خورشیدی به دلیل رکود معاملات بازار سرمایه ایران دولت تنها توانسته بود حدود چهار میلیارد تومان از سهام خود را به بخش غیر دولتی واگذار کند.

 ارزش معاملات سهام که طی یک سال گذشته به طور متوسط روزانه ۱۰ میلیارد تومان بوده، طی روزهای کاری هفته پیش به بیش از ۲۸ میلیارد تومان رسید.
 

واگذاری سه هزار میلیارد تومان از سهام شرکت های دولتی به عنوان برنامه خصوصی سازی دولت در سال جاری خورشیدی در دستور کار قرار گرفته بود.

مدیران بورس تهران امیدوارند تا در پی انجام این معامله کلان در بورس تهران اعتماد سهامداران خرد نیز نسبت به آینده بازار سرمایه افزایش یابد.

امید به خصوصی سازی

در همین حال آنها در آخرین روز کاری بازار سهام در هفته گذشته با دعوت از رایزن های اقتصادی کشورهای اروپایی برای بازدید از بورس تهران سعی کردند تا نگرانی های سیاسی موجود در میان سهامداران را همزمان با برگزاری نشست گروه ۵+۱ کاهش دهند.

همزمان با بازدید این گروه از بورس تهران که با اعلام حمایت آنها از برنامه های خصوصی سازی ایران همراه بود، شاخص کل بورس تهران به ۱۰ هزار و ۳۷ واحد رسید.

ارزش کل معاملات هفته پیش بورس تهران هم با رشد بیش از ۹ درصدی به ۱۴۳ میلیارد تومان رسید.

بدین ترتیب ارزش معاملات سهام که طی یک سال گذشته به طور متوسط روزانه ۱۰ میلیارد تومان بوده، طی روزهای کاری هفته پیش به بیش از ۲۸ میلیارد تومان رسید.

بر این اساس به نظر می رسد با بازگشت رونق نسبی به مبادلات بورس سهام تهران قفل خصوصی سازی برای دولت باز شده باشد و در هفته های آتی عرضه سهام دولتی در بازار سرمایه افزایش یابد، چرا که با وجود تاکید آیت آلله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، برای افزایش دامنه واگذاری سهام شرکت های دولتی، در طول یک سال و نیمی که از روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد می گذرد، شتاب خصوصی سازی در ایران به شدت کاهش یافته است.

این مساله موجب افزایش انتقاد نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کارشناسان نسبت به بی توجهی دولت به فرمان خصوصی سازی رهبری جمهوری اسلامی شده است.

تا کنون دولت با رد اتهام بی اعتقادی به خصوصی سازی، رکود بازار سرمایه را دلیل کاهش واگذاری ها اعلام می کرد.

حال محمود احمدی نژاد که طی ماه های اخیر بارها به انتقاد صریح از سیاست خصوصی سازی پرداخته با بازگشت رونق به بورس تهران در آستانه آزمونی جدی قرار گرفته است.